Pretraži...

Poziv na radionicu za poduzetnike: “Prijenos poslovanja poduzeća” u Solinu: 27.10.2022.

logo BOND i HAMAG BICRO

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Centrom za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizira radionicu za poduzetnike Prijenos poslovanja poduzeća koja će se održati u četvrtak, 27. listopada 2022. godine u Hotel Salona Palace****, Don Frane Bulića 87, 21210 Solin.

Radionica je namijenjena poduzetnicima koji planiraju izlazak iz poduzeća, kao i onima koji planiraju preuzimanje uhodanih poduzeća kao strategiju ulaska u poduzetništvo (alternativa za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata) ili rast kroz akviziciju, kao i onima koji tek žele postati poduzetnici te je za poduzetnike besplatna.

Na radionici će svoja iskustva preuzimanja obiteljskog poduzeća podijeliti g. Sandro Zovko, direktor i druga generacija u obiteljskom poduzeću Zagrebinspekt d.o.o. (ZGI d.o.o.), a o tome kako izgleda transakcijski, odnosno kupoprodajni, proces govorit će g. Dušan Banović, voditelj poslovnog savjetovanja u Data-Link Unija Consulting. Također, poduzetnici će dobiti i informaciju o tome kojim poduzetničkim potpornim institucijama u svojoj županiji se mogu obratiti za informiranje vezano uz temu prijenosa poslovanja poduzeća.

Na kraju radionice svi predavači će biti na raspolaganju za individualne razgovore i postavljanje konkretnih pitanja. Također, mogućnosti za razgovore i povezivanje će biti i na zajedničkom ručku nakon radionice.

Prijenos poslovanja je izazov s kojim se susreće velik broj poduzetnika u Europi. Procjena je da u EU godišnje oko 450.000 poduzeća s 2 milijuna zaposlenih prolazi proces prijenosa poslovanja te da se u trećini poduzeća tom procesu ne pristupa na odgovarajući način zbog čega se godišnje gubi oko 600.000 radnih mjesta. Tema prijenosa poslovanja posebno je važna za Hrvatsku zbog velikog broja poduzetnika koji su pokrenuli svoje pothvate 1990-ih i koji se približavaju umirovljenju. Bez obzira planiraju li prijenos poslovanja na djecu, zaposlenike ili prodaju poduzeća, proces prijenosa poslovanja je složen i dugotrajan te traži odgovarajuću podršku.

Radionica se održava u okviru projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) – Faza 2“ – BOND 2, čiji je cilj doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva. Za postizanje navedenog cilja, HAMAG-BICRO, između ostalog, provodi aktivnosti razvoja standardiziranih usluga koje poduzetničke potporne institucije, kao što su poduzetnički centri, poslovni inkubatori, poduzetnički akceleratori i dr., nude poduzetnicima u svojim županijama. Jedna od usluga koju će navedene institucije, članice Mreže BOND, pružati poduzetnicima je i usluga podrške u procesu prijenosa poslovanja poduzeća.

PROGRAM:
9:00 – 9:30 Dolazak i prijava sudionika (dobrodošlica uz kavu/čaj i peciva)
9:30 – 9:35 Pozdravni govor predstavnika HAMAG – BICRO-a
9:35 – 11:00 Što s poduzećem nakon odlaska u mirovinu: prepustiti djeci, prodati ili nešto treće? Umirovljeni poduzetnik kao podrška kod prijenosa poslovanja – Klub poduzetnika seniora SENTOR
Mirela Alpeza, CEPOR / Ekonomski fakultet u Osijeku
11:00 – 11:30 Pauza za kavu
11:30 – 12:30 Kako izgleda proces kupoprodaje poduzeća? Dušan Banović, Data-Link Unija Consulting, voditelj poslovnog savjetovanja
12:30 – 13:15 Prijenos poslovanja na članove obitelji – primjer iz prakse Sandro Zovko, direktor i druga generacija u obiteljskom poduzeću ZGI d.o.o.
13:15 – 14:00 Pitanja i odgovori – razgovor s predavačima Dušan Banović, Sandro Zovko, Mirela Alpeza
14:00 – … Ručak

Prijave se vrše ispunjavanjem obrasca na ovoj poveznici, a rok za prijavu na radionicu je ponedjeljak, 24.10.2022. godine.

Kontakt osobe iz HAMAG – BICRO-a:

Ina Despotović (Ispostava SDŽ), M: +385 99 819 4539 |E:  ina.despotovic@hamagbicro.hr

Rafaela Drašković (Ispostava DNŽ), M: +385 99 819 4536 |E: rafaela.draskovic@hamagbicro.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Razvojne agencije Grada Kaštela.