Pretraži...

Osnovan Fond za zaštitu intelektualnog vlasništva malih i srednjih poduzeća – EU SME FUND

radni stol

Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), osnovali su Fond za zaštitu intelektualnog vlasništva malih i srednjih poduzeća – EU SME FUND. Fond je osnovan u sklopu inicijative “Ideas Powered for Business”, a glavni cilj mu je zaštita intelektualnog vlasništva malih i srednjih poduzeća, s poslovnim nastanom u Europskoj uniji. Fondom će upravljati Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Zaštita intelektualnog vlasništva uključuje razne vrste imovine: žigove, dizajne, patente, korporacijske identitete, proizvode, usluge i procese.

Od 2023. moguća je potpora i za dodatne usluge, kao što je npr.: djelomični povrat troškova pretraživanja ranijih patenata prije prijave patenta i/ili pravne savjete o intelektualnom vlasništvu koje naplaćuju odvjetnici za intelektualno vlasništvo (za registraciju patenata, ugovore o licenciranju, procjenu vrijednosti intelektualnog vlasništva, troškove alternativnog rješavanja sporova itd.).

Zbog zaštite inovacija, ovim novim Fondom za mala i srednja poduzeća, bit će obuhvaćeni i patenti.

Ukupan proračun Fonda je 47 milijuna EUR. Sredstva Fonda su ograničena a prijave će se pregledavati i ocjenjivati prema redoslijedu podnošenja.

Prijave su moguće u sljedećem razdoblju: od 10. siječnja 2022. do 16. prosinca 2022. godine.

Više informacija na linku: https://euipo.europa.eu/ohimportal/hr/online-services/sme-fund

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Razvojne agencije Grada Kaštela.